کد خبر: 93811 - تاریخ: دوشنبه، 26 اکتبر 2015 - 18:24

گزارشی از بلاتکلیفی یکی از دستاوردهای برجام؛

“بازی با اعداد” مسؤولان در موضوع پول‌های بلوکه شده ایران/ بالاخره دارایی هایمان چقدر است؛ ۲۹ میلیارد یا ۱۸۰ میلیارد دلار؟!

آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده در حالی از اهم نتایج مذاکرات هسته ای محسوب می‌شود که اعداد و ارقام اعلام شده از میزان واقعی ارزهای مسدود شده ایران در سایر کشورها هنوز به طور دقیق شفاف سازی نشده و از ۲۹ میلیارد دلار اعلام شده از سوی رییس کل بانک مرکزی تا بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار مطرح شده از سوی برخی مقامات دیگر متغیر است.

به گزارش خوبان، مهمترین ره آورد اقتصادی از کنار “برجام” که می شود روی آن حساب ویژه ای باز کرد میزان دارایی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور است که لااقل طی چند سال اخیر و پس از تشدید دور جدید تحریم های هسته ای ایران در بانک های خارجی بلوکه شده و قرار است بر طبق وعده دولتی ها آزاد شود.

میزان دارایی های بلوکه شده ایران از سال ۸۹ رو به فزونی گذاشت و پس از هر قطعنامه سازمان ملل هر روز به تعداد ارزهای با ارزش کشور در بانک های خارجی افزوده می شد تا آنکه در برخی از کشورهای پر “مراوده اقتصادی” با ایران همچون هند، روسیه و چین، میزان این دارایی ها تا نزدیک به ۴۰ میلیارد دلار تخمین زده شده است.

آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده در حالی از اهم نتایج مذاکرات هسته ای محسوب می‌شود که اعداد و ارقام اعلام شده از میزان واقعی ارزهای مسدود شده ایران در سایر کشورها هنوز به طور دقیق شفاف سازی نشده و از ۲۹ میلیارد دلار اعلام شده از سوی رییس کل بانک مرکزی تا بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار مطرح شده از سوی برخی مقامات دیگر متغیر است.

در طول سالهای گذشته و تشدید تحریم‌ها به‌ ویژه در حوزه بانکی و مبادلات بین‌المللی بخش قابل توجهی از منابع ارزی حاصل از صادرات نفتی و غیر نفتی کشورمان به داخل ورود نکرد و در بانک‌های خارجی یا شعب خارجی بانکهای داخلی مسدود ماند. پیش از این دارایی‌های ارزی تا بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار نیز برآورد شده بود. با به پایان رسیدن مذاکرات هسته‌ای و توافق برای برداشته شدن برخی تحریم‌ها که لغو تحریم های بانکی را نیز شامل می شود موضوع آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده ایران در خارج از کشور به طور جدی تری مطرح شد؛ منابعی که البته در طول دو سال گذشته و در جریان توافق ایران و گروه ۱+۵ در ژنو حدود ۱۱.۹ میلیارد دلار آن آزاد و طی چند قسط به حساب بانک مرکزی واریز شده بود. اما اینکه با لغو تحریم‌ها تا چه میزان دیگر از منابع جامانده ایران در خارج از کشور آزاد و به حساب‌های داخلی وارد می‌شود به سؤالی با پاسخ مبهم تبدیل شده است.

اخیرا استاندار تهران در جلسه شورای اداری استان گفته است: “۱۸۰ میلیارد دلار از پول‌های کشور در خارج بلوکه شده است و از آنجا که امکان جابه‌جایی پول نداریم کالاها را ۱۵ تا ۲۰ درصد گران‌تر می‌خریم.” اما نکته این است که رقم اعلام شده توسط استاندار تهران رقمی بسیار بالاتر از ارقامی است که تاکنون اعلام شده است. اما منابع خبری دیگر پول‌های بلوکه شده ایران را چقدر عنوان می‌کنند؟

علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی هم اخیرا اگرچه رقم کلی از میزان دارایی‌های بلوکه شده ایران نداده، اما گفته میزان دارایی‌های بلوکه شده ایران در چین ۲۲ میلیارد دلار است. به گفته برخی دیگر از منابع رقم دارایی‌های بلوکه شده ایران در هند هم حدود شش میلیارد دلار و به گفته مقامات ارشد آمریکا دارایی بلوکه شده ایران در آمریکا هم ۱۲ میلیارد دلار است. یعنی حدود ۴۰ میلیارد دلار از دارایی ایران در این سه کشور بلوکه شده است و با فرض وجود دارایی‌های ارزی در کشورهای دیگر، اما رسیدن این دارایی‌های ارزی کمی دور از ذهن است.

کاظم جلالی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس رقم دارایی‌های بلوکه شده را ۶۰ میلیارد دلار عنوان و اعلام کرده است که تحریم‌های بین‌المللی، دسترسی به این منابع را محدود کرده است. به گفته وی، هم اکنون بیش از ۶۰ میلیارد دلار سرمایه ایران در بانک‌های خارجی بلوکه شده و دسترسی به آنها وجود ندارد.

حال جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا هم در پی توافقات هسته‌ای، از آزادسازی بخشی از ۴۵ میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران خبر داده و گفته بود: به ایران پیشنهاد کرده‌ایم در صورتی توافق هسته‌ای در گام نخست، بخش کوچکی از پول‌های بلوکه شده ایران در بانک‌های جهان، آزاد شود.

در این میان، پایگاه خبری دبکا وابسته به رژیم صهیونیستی نیز گزارش داده که اگر دولت آمریکا تصمیم بگیرد ۱۲ میلیارد دلار دارایی ایران در آمریکا را از حالت مسدود شده خارج کند، اروپا نیز ۳۵ میلیارد دلار دیگر را که گفته می‌شود حاصل اعمال تحریم‌های بانکی جمهوری اسلامی است، آزاد می‌کند و به این ترتیب ایران به حدود ۵۰ میلیارد دلار دسترسی پیدا می‌کند.

اظهار نظر مقامات داخلی و خارجی در مورد رقم دقیق دارایی‌های بلوکه شده ایران بسیار متفاوت است و هیچ منبعی رسما میزان این دارایی‌ها را اعلام نکرده اما همه اظهارات حول رقم ۴۰ تا ۶۰ میلیارد دلار در نوسان است، جز اظهار نظر حسین هاشمی، استاندار تهران که رقمی سه برابری را اعلام کرده است.

اما در این بین اظهارات عضو ارشد حزب کارگزارن و برادر همسر هاشمی رفسنجانی از تفاوت خاصی در مورد رقم دارایی ها و سرمایه های ورودی به کشور پس از برجام برخوردار است. حسین مرعشی، سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی گفت: “پیش‌بینی می‌کنیم در دوران پساتحریم ۳۰۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری وارد کشور شود که استان‌ها نیز باید برای بهره‌مندی از این سرمایه‌ها طرح‌های بزرگی داشته باشند.”

دولت به بازی “دلارهای بلوکه” چه زمانی پایان می دهد؟!

اینکه دارایی های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور چه مقدار بوده، برای دولتی که بانک مرکزی و وزارتخانه های اقتصادی با دستگاه های محاسباتی دقیق را در اختیار دارد، کار پیچیده ای نیست. تفاوت رقم ها در لسان مسؤولان دولتی تفاوت فاحشی با هم دارد و در برخی مواقع تفاوتی نزدیک به یک سال بودجه جاری کشور را شامل می شود.

گمانه زنی ها ذهن کارشناسان را به این سمت می برد که دولت می خواهد در صورت برآورده نشدن آزادسازی دارایی های ایران در حساب های خارجی، از سوی افکار عمومی مورد سؤال واقع نشود. اینکه در مورد میزان دارایی های جمهوری در خارج از کشور مسؤولان آمریکایی در حد وزیر خارجه حاضر به اظهار نظر هستند ولی هنوز مسؤولان دولتی کشورمان آمار دقیق و یکدستی را اعلام نکرده اند، جای سؤال است.

منبع: جهان نیوز

انتهای پیام/252


مطالب مرتبط:
نظرات بینندگان

نظری ثبت نشده است

  ارسال دیدگاه

  توجه نمایید
  • در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • «خوبان خبر» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • خوبان خبر از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
  • تنها خالی نماندن متن دیدگاه الزامی است.
  • telegram khoobankhabar

    telegram khoobankhabaradvads