کد خبر: 73170 - تاریخ: یکشنبه، 22 فوریه 2015 - 15:12

روزهای نفس‌گیر مذاکرات هسته ای در ژنو ؛

مذاکرات به مرحله تصمیم گیری نزدیک شده است/ فاصله با خوشبینی

مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ در روزهای پایانی سال ۱۳۹۳ به حساس‌ترین روزهای خود در طول بیش از یک سال گذشته رسیده است.

به گزارش خوبان: مذاکرات ایران و کشورهای ۱+۵ در روزهای پایانی سال ۱۳۹۳ به حساس‌ترین روزهای خود در طول بیش از یک سال گذشته رسیده است.

در حالی که مذاکرات ایران و آمریکا از روز جمعه در ژنو و در سطح معاونان وزیر امور خارجه آغاز شد و قرار بود که این مذاکرات در روزهای یکشنبه و دوشنبه با حضور محمد جواد ظریف و جان کری به سطح وزرا برسد، اتفاقات روز گذشته به شکلی مسیر اخبار و گمانه زنی ها درباره مذاکرات را تغییر داده است.

اعلام حضور علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و دیدار با وزیر انرژی آمریکا گمانه زنی های بسیاری را به همراه داشت.

منابع داخلی و خارجی حضور رئیس سازمان انرژی اتمی را نشانه بحث های جدی فنی در مذاکرات عنوان کردند و اینکه حضور دو عضو جدید شاید بتواند گرهی را که به نظر بازگشایی آن کمی دور از دسترس شده، باز کند.

اما صبح دیروز همراهی حسین فریدون دستیار ویژه رئیس جمهور با وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی در ورود به ژنو غافلگیری بیشتری ایجاد کرد.

حضور فریدون هر چند که به گفته محمد جواد ظریف مسبوق به سابقه است اما همراه شدن این حضور با ورود علی اکبر صالحی به مذاکرات هسته ای امیدواری هایی را در تحلیل ها ایجاد کرد.

درحالی که ایران و کشورهای ۱+۵ در نوامبر و در تمدید توافقنامه ژنو برای دومین بار یک برهه زمانی ۴ ماهه را برای دست یابی به توافق سیاسی اعلام کرده‌اند و از ضرب الاجل این دوره چندماهه تنها چند هفته باقی مانده است، حضور همزمان فریدون و صالحی نشان از تصمیم گیری های جدید داشت.

ظریف- کری

البته این در حالی بود که سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه نیز در پایان روز اول مذاکرات با آمریکا کمی متفاوت‌تر از پیش سخن گفت. عراقچی گفت: به دنبال نو‌آوري و تحولات در نحوه و شكل مذاكرات هستيم تا به كارها در مذاكرات سرعت دهد.

 از سوی دیگر همزمان با آغاز مذاکرات صالحی با ارنست مونیز در ژنو  آسوشیتدپرس به نقل از مقامات غربی درباره حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و وزیر انرژی آمریکا در مذاکرات هسته‌ای ژنو نوشت: انتظار می‌رود آنها درباره تعداد سانتریفیوژها، میزان ذخایر اورانیوم، تحقیق و توسعه و وضعیت رآکتور آب سنگین اراک بحث و گفت‌وگو کنند.

خبرگزاری بلومبرگ نیز به نقل از علی واعظ، تحليلگر مسائل ايران در گروه بين‌المللي بحران بیان کرد: حضور صالحي و مونيز را مي‌توان به نزديك شدن به توافق دو‌طرف تعبير كرد. اين حضور نشان مي‌دهد كه مباحث فني در حال اتمام است و مواضع دو طرف به هم نزديك شده است.

اما وزیر امور خارجه کشورمان نیز درباره حضور دو نماینده جدید در مذاکرات هسته ای گفت: به مراحلی رسیده ایم که نیاز است فردی با اشراف کامل به موضوعات هسته‌ای ایران در سطح دکتر صالحی در مذاکرات حضور داشته باشند.

ظریف ادامه داد: حضور فریدون دستیار ویژه رئیس جمهور در گذشته هم مسبوق به سابقه بوده و از حضور ایشان برای هماهنگی با ریاست جمهوری و سران کشور استفاده می‌کردیم و در حال حاضر هم به این هماهنگی به شکل ویژه نیاز داریم.

با این وجود همچنان گمانه زنی ها در مسیر مثبت ادامه دارد.

در پی همین گمانه زنی‌ها یک منبع مطلع به خبرنگار مهر گفت: مذاکرات به مرحله تصمیم گیری نزدیک شده است.

او افزود: از این جهت حضور علی اکبر صالحی و حسین فریدون برای هماهنگی های آخر این تصمیم گیری ها لازم و ضروری است.

این منبع  در این باره که آیا خوش بینی هایی مبنی بر دستیابی به یک تفاهم سیاسی در آینده بسیار نزدیک صحت دارد، فضای حاکم بر مذاکرات ژنو را جدی ارزیابی کرد و اظهار داشت: با این وجود هنوز با این خوش بینی ها فاصله داریم.

به هر حال امروز در ژنو قرار است تا ساعاتی دیگر وزرای امور خارجه ایران و آمریکا بار دیگر پشت میز مذاکره بنشینند.

وزیر امور خارجه کشورمان در آخرین اظهار نظر خود پیش از این دیدار گفت: توافقی که ناقص  و مبهم باشد را نمی پذیریم.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه  اختلاف نظرهایی درباره برخی موضوعات همچنان وجود دارد، اظهار داشت: من فکر می کنم اختلاف نظر اصلی، روانی است که برخی کشورهای غربی به ویژه آمریکا و برخی جناح های داخلی آمریکا احساس می کنند که تحریم ها یک سرمایه برای آنان است، در صورتی که تحریم ها جز هزینه هیچ سودی برای آنان نداشته است.

از سوی دیگر جان کری وزیر امور خارجه آمریکا نیز در اظهارات خود پیش از دیدار با ظریف در لندن گفته است: همچنان اختلاف های جدی وجود دارد، هنوز هم راه درازی برای پيمودن موجود است.

به هر حال این طور به نظر می‌رسد که گفتگوها در چند روز آینده در ژنو در تعیین سرنوشت مذاکرات بیش از یک سال گذشته بسیار تعیین کننده باشد.

منبع: مهر
انتهای پیام/83

مطالب مرتبط:
نظرات بینندگان

نظری ثبت نشده است

  ارسال دیدگاه

  توجه نمایید
  • در زمینه‌ی انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفاً نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • «خوبان خبر» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • خوبان خبر از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
  • تنها خالی نماندن متن دیدگاه الزامی است.
  • telegram khoobankhabar

    telegram khoobankhabaradvads